Monday, February 20, 2012

Kek Lapis Cheese Prune

Suka benar melapis kek sekarang ni. Actually ni permintaan husband yang dah tertangguh sejak raya dulu (masa tu masih tak berani nak buat kek lapis). Selepas 2 kali buat Kek Lapis Hawflakes , ada confident sikit nak cuba resepi Kek Lapis Cheese Prune. Saya buat agak kering hasilnya, mungkin suhu yang tak sesuai...oven saya pun memang ada problem sikit. Cuba lah resepi ni tak manis sangat dan sedang-sedang je rasa cheesenya....;)

Bahannya (loyang 7x7 inci)
  • 5 biji kuning telur
  • 3 biji putih telur
  • 100 gm gula kastor
  • 125g gm tepung superfine
  • 1/2 sudu besar ovalette
  • 50 gm air sejuk
  • 125 gm cream cheese
  • 2 sudu besar susu pekat
  • 200 gm mentega 
  • prune secukupnya (saya hiris nipis supaya mudah dipotong apabila kek lapis siap)
Cara membuatnya
  1. Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang.
  2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit diiringi dgn air sejuk hingga habis. Ketepikan dahulu.
  3. Di dalam bekas lain, pukul mentega dan susu hingga kembang kemudian masukkan cheese pukul sebati (jangan terlebih putar apabila cheese sudah dimasukkan)
  4. Satukan kedua-dua adunan tadi dan gaul sebati.
  5. Bahagi dua adunan dan warnakan satu bahagian dengan pewarna hijau. 
  6. Bakar berselang-seli hingga habis pada suhu 90-100C (ikut oven masing-masing). Guna api atas sahaja.
  7. Susun prune pada lapisan genap 
  8. Tunggu sejuk baru potong

sedap, sedap, sedap! :))

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...