Bahannya (loyang 7x7 inci)
- 5 biji kuning telur
- 3 biji putih telur
- 100 gm gula kastor
- 125g gm tepung superfine
- 1/2 sudu besar ovalette
- 50 gm air sejuk
- 125 gm cream cheese
- 2 sudu besar susu pekat
- 200 gm mentega
- prune secukupnya (saya hiris nipis supaya mudah dipotong apabila kek lapis siap)
- Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit diiringi dgn air sejuk hingga habis. Ketepikan dahulu.
- Di dalam bekas lain, pukul mentega dan susu hingga kembang kemudian masukkan cheese pukul sebati (jangan terlebih putar apabila cheese sudah dimasukkan)
- Satukan kedua-dua adunan tadi dan gaul sebati.
- Bahagi dua adunan dan warnakan satu bahagian dengan pewarna hijau.
- Bakar berselang-seli hingga habis pada suhu 90-100C (ikut oven masing-masing). Guna api atas sahaja.
- Susun prune pada lapisan genap
- Tunggu sejuk baru potong
sedap, sedap, sedap! :)) |
No comments:
Post a Comment