Bahannya
Filling:
85g cream cheese
1/4 cawan gula castor
1 biji telur gred A
2 sudu kecil jus lemon
1/4 cawan hazelnut (dicincang kasar)
Brownies:
1/2 cawan dark chocolate
75g mentega
1 cawan tepung gandum
1/4 sudu kecil garam
3/4 cawan gula castor
2 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanilla
3/4 cawan hazelnut(dicincang kasar)
Cara membuatnya
1. Putar cream cheese dengan gula hingga licin. Masukkan telur & jus lemon, putar lagi. Bila sudah sebati gaulkan hazelnut. Simpan sebentar dalam peti sejuk
2. Cairkan coklat + mentega - biarkan sejuk (jangan sampai beku)
3. Putar telur + gula hingga gula hancur. Tuangkan campuran coklat+mentega, putar lagi. Masukkan esen vanila. Kemudian masukkan tepung+garam yang sudah diayak sedikit demi sedikit. Gaul rata
4. Akhir sekali masukkan hazelnut.
5. Gris loyang dan tabur tepung sedikit, tuangkan 1/2 adunan brownies, kemudian tuang filling cheese dan tutup dengan baki adunan brownies. Swirl gunakan pisau mentega - buat pergerakan depan belakang kiri-kanan pada adunan. (Saya pun tak pandai menda ni, mcm tak jadi je hehehe...) Bakar pada suhu 130C selama 30 minit
love this! |
No comments:
Post a Comment