Friday, February 10, 2012

Japanese Strawberry Shortcake

Cuti hujung minggu baru ni sekali lagi kami ke Cameron Highland, kali ni bawa parents jalan-jalan bersama. Bila dah sampai situ apa lagi - mesti beli strawberry kan? Sebenarnya dah buat kali kedua Japanese Strawberry Shortcake, 1st time tu buruk benor rupanya tak sanggup nak upload hehehe. Sedap tau kek ni dengan sponge cake dan whipped cream frosting yang sedang-sedang je manisnya ditambah pula dengan kesegaran strawberry di dalam kek. Jomlah buat kek ni!

Bahan Sponge Cake
Sumber: Hana's Family

3 biji telur
90g gula caster
80g tepung gandum
30g mentega (dicairkan dan disejukkan pada suhu bilik)
1 sudu besar susu segar (suhu bilik)

Bahan Whipped Cream Frosting/Filling
Sumber: Lafujimama

1 sudu teh gelatin
4 sudu teh air
1 cawan whipped cream
1/4 cawan gula icing
1/2 sudu teh esen vanila

1 cawan strawberry segar (dipotong dadu)

Cara membuatnya
1. Pukul telur hingga kembang, masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga putih gebu dan kaku
2. Masukkan tepung dan susu segar berselang-seli ke dalam adunan telur
3. Masukkan mentega cair, kacau rata
4. Tuang dalam loyang pembakar yang sudah dilapik kertas bergris dengan mentega
5. Bakar pada suhu 150C selama 25-30 minit
6. Sejukkan kek terlebih dahulu sebelum dibelah tengahnya
7. Larutkan gelatin dengan 4 sudu teh air sejuk - biarkan gelatin kembang (lebih kurang 5 minit)
8. Panaskan gelatin dengan api kecil hingga larut semuanya, kacau guna senduk kayu, angkat dan sejukkan
9. Putar whipped cream dengan gula hingga agak pekat
10. Masukkan esen vanila dan gelatin sedikit demi sedikit sambil diputar hingga kaku
11. Belah tengah kek dan sapu dengan whipped cream, tabur strawberry yang sudah didadu kecil (nak hiris pun boleh - ikut selera masing-masing), timpakan bahagian atas kek.  Hias kek dengan lebihan whipped cream tadi.

tadaaaaa!!!

emmm 'dapnya sekelip mata je dah habis tau! :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...