Sumber: Siti Delima - Dari Dapur CT
Olahan: Selera Dapur Kita
Bahan-bahan A
1 1/2 cawan gula merah (saya guna gula melaka)
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
2 helai daun pandan disimpul
Bahan-bahan B
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi (saya ganti tepung jagung)
3 cawan air
2 sudu besar air kapur (saya tak letak sebab kapur tak de)
Kelapa parut dikukus sebentar dan digaul garam
Cara membuatnya
1. Satukan bahan A, masak atas api sederhana sehingga larut. Sejukkan
2. Sebatikan bahan B kacau rata dengan senduk kayu
3. Satukan bahan A dan B, kacau rata dan tapis
4. Tuang dalam loyang yang sudah disapu dengan minyak sedikit. Saya gunakan acuan kuih lompang.
5. Susun acuan lompang dalam loyang dan tutup dengan aluminium foil
6. Kukus selama 20-30 minit
7. Sejukkan sebentar kemudian hidangkan dengan kelapa parut
ngap ngap tak hengat ntah berapa ketul dah dimakan....lembut , sedap & cukup rasa! |
No comments:
Post a Comment