Thursday, April 12, 2012

Light Cheese Cake

Bila nak ambil gambar kadang-kadang kita sebut apa? CHEESEEE!!! haa lebar senyum masing-masing baru ceria gambar tu kan? Lebar je senyum seisi rumah bila Light Cheese Cake ni keluar oven, anak yang no 3 tu kata tak boleh tahan sedap baunya, sanggup skip dinner malam tadi nak makan kek aje. Kek ni tak remeh bahannya tapi ikutlah teknik yang diajar satu-persatu InsyaAllah jadi. Terima kasih Hasue, saya ikut Tutorial Light Cheese Cake


Bahannya (loyang 6 inchi)
2 biji telur gred A (asingkan putih & kuning)
70g tepung superfine
70g gula caster
70g mentega
125g cream cheese
200ml susu segar
1 sudu kecil jus lemon
sedikit badam cincang utnuk hiasan

Cara membuatnya
1. Sediakan semua bahan-bahan
2. Cairkan mentega, cream cheese dengan susu segar dalam periuk atas api yang sederhana kecil. Cukup sekadar bahan-bahan larut sebati, tidak perlu sehingga mendidih. Angkat dan ketepikan
3. Putar putih telur hingga berbuih dan masukkan gula caster. Putar hingga kaku (terbalikkan mangkuk adunan tidak jatuh proses ini sangat penting!)
4. Putar kuning telur selama 1 minit
5. Panaskan oven - saya buat 130C
6. Tuangkan adunan cream cheese ke dalam mangkuk kuning telur perlahan-lahan
7. Masukkan jus lemon, kacau sebati perlahan-lahan
8. Ayak tepung dan masukkan juga ke dalam mangkuk kuning telur, gunakan senduk kacau perlahan-lahan dalam 1 arah
8. Akhir sekali campurkan meringue (putih telur + gula) ke dalam adunan tadi. Kacau rata perlahan-lahan.
9. Lenser loyang, tabur tepung dan tepuk keluar tepung berlebihan
10. Tuang adunan ke dalam loyang & tabur badam cincang
11. Bakar secara bain marie (masak air panas dan tuangkan ke dalam loyang yang lebih besar daripada loyang berisi adunan kek - kalau boleh biar loyang kek terapung sedikit. kalau tak terapung pun ok)
12. Bakar selama 45minit atau sehingga masak keseluruhannya

pasti akan buat lagi! :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...