Friday, March 9, 2012

Sweet Corn Custard Tea Cake

Ada lebihan krim jagung buat Palmiers semalam saya adjust sikit custard tu saya tambah krim jagung manis. Sedap la kek ni, ada kelainan rasanya, mungkin sebab ada tepung custard dalam adunan kek agaknya dan inti custard di dalam kek tu juga menambat hati...tambah pula dengan rasa jagung yang lemak manis tu...ermmm.....love this!

Sumber: Nigella Lawson
Bahan untuk custard
1 sudu besar tepung custard
1 sudu besar gula castor
2/3 cawan susu segar
1 sudu besar cream style sweet corn
1 sudu kecil penuh mentega
1 sudu kecil esen vanila

Bahan untuk kek
125g mentega
1/3 cawan gula castor
1 biji telur gred A
3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung custard

Cara membuatnya
1. Buat custard dulu - campur tepung custard, susu dan gula. Masak atas api kecil sehingga pekat, kemudian tambahkan krim jagung, mentega dan esen vanila. Ketepikan biar sejuk
2. Putar mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur - putar lagi hingga sebati. Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit, gaul rata. (Saya ayak tepung naik sendiri + tepung custard)
3. Lenser loyang pembakar (saya guna muffin tin saiz besar)
4. Tuang sebahagian, buat lubang ditengah untuk isikan custard jagung tadi dan tutup custard dengan adunan kek lagi
5. Bakar pada suhu 130C selama 25-30 minit

1 adunan tu dapat 6 biji saiz kecik-kecik, ni dah isi custard ditengah, sebelum tutup dengan adunan kek di atasnya

emmm nyummy!! kalau suka custard lebih boleh buat custard 2 adunan dan tuang lebihan custard di atas kek

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...