Sunday, October 2, 2011

Bakso

Teringat bakso yang dimasak oleh kawan semasa beraya di rumahnya tempohari. Bebola bakso readymade yang dibelinya sedap sungguh tapi tak jumpa la pulak kat sini. Walaubagaimanapun bakso ni memang sangat mudah, cepat dan sedap dimakan. Seminggu dua ni asyik waktu kecemasan aje ya.....Saya adaptasi dari resepi asal, ada juga cara-cara membuat bebola daging.

Bahannya
Bebola daging secukupnya
1 paket spaghetti vermicelli
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1cm halia
1 batang serai
1-2 biji cili padi
1 kiub pati lembu/ayam
minyak untuk menumis
air & garam secukupnya
lobak merah, taugeh hijau, bawang goreng

Caranya
1. Rebus spaghetti vermicelli - masukkan ketika air sudah mendidih bersama garam & sedikit minyak sayuran
2.Kisar halus bawang merah, bawang putih, cili padi, titik halia & serai
3.Tumis bahan kisar hingga kekuningan, masukkan serai kemudian tuangkan air
4.Masukkan halia biar mendidih, masukkan lobak merah
 dan bebola daging
5. Masukkan kiub pati daging, biar seketika kiub larut dan masukkan garam secukup rasa
6. Tuangkan kuah bakso ke atas spaghetti
7. Hidangkan panas-panas dengan taugeh dan bawang goreng

Jom makan!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...