Tuesday, September 25, 2012

Kuih Akok

Kelmarin masa masak kuah lontong, dengan confidentnya saya koyakkan paket santan serbuk, bila tengok di dalam kenapa warnanya kehijauan???...laaaa santan dengan pandan rupanya waduhhh....nasib tak terus bancuh dan nasib juga saya ada balance santan serbuk original untuk masak kuah lontong. Paket dah terbuka luas ni mana boleh simpan lama-lama...search punya search nampak resepi kuih akok - dah lama tak makan. Bahan pun simple. Buat pakai acuan bahulu & tin muffin. Lembut & sedaaapp....:)

Sumber: zaliana
Olahan: Selera Dapur Kita

Bahan-bahannya
5 biji telur
1 paket santan serbuk 50g dibancuh air dan jadikan 200ml
100ml air
150g gula melaka
30g tepung gandum
secubit garam
daun pandan disiat-siat (saya tak letak)

Cara membuatnya
1. Panaskan oven dan acuan bahulu/muffin
2. Masak gula melaka dengan 100ml air hingga gula larut, tutup api
3. Biarkan suam, baru campurkan santan, telur dan tepung gandum & garam. Kacau sebati
4. Apabila oven dah panas dan acuan juga cukup panas, keluarkan acuan dan lenserkan acuan dengan minyak masak
5. Tuang penuh adunan ke dalam acuan anggaran dalam 1 inci. Kalau acuan bahulu saya penuhkan terus, acuan muffin saiz paling besar saya isi dalam 1 inci tingginya
6. Bakar dengan suhu 180C selama 10 minit atau sehingga masak, jangan sampai hangus
7. Adunan akan mengembang/menggelembung besar, apabila dikeluarkan ia akan kecut dan berkedut-kedut
8.  Keluarkan dari oven dan sejukkan 
kalau guna santan asli lagi sedapp!

Monday, September 24, 2012

Brownies

Lama tak buat brownies. Cuaca panas begini teringin nak makan brownies dengan ice cream. Untuk brownies simple saya selalu ikut resepi dari Joy Of Baking Tapi kali ni hasil agak tidak berapa cantik, agaknya suhu oven terlebih panas. Apapun rasanya tetap maintain....:)

Sumber: Joy Of Baking
Olahan: Selera Dapur Kita

Bahan-bahannya
150g dark choolate
115g mentega
200g gula pasir
2 sudu besar serbuk koko
3 bji telur (gred A)
95g tepung gandum
1 sudu kecil esen vanila
1/4 sudu kecil garam (masukkan ke dalam tepung dan ayak)
3/4 cawan choc chip
1/4 cawan badam cincang (saya tambah)

Cara membuatnya
1. Cairkan coklat dengan mentega secara double boiling
2. Alihkan dan masukkan gula & serbuk koko, kacau hingga sebati
3. Masukkan esen vanila & telur satu persatu, kacau rata
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit
5. Masukkan choc chip dan badam cincang
6. Tuangkan dalam loyang yang sudah dilapik dengan kertas membakar dan sudah dilenser dengan mentega
(Saya sudukan ke dalam mangkuk kertas yang paling kecil - jadi tak perlu lenser dengan mentega)
7. Bakar pada suhu 140C selama 25-30 minit atau sehingga masak
8. Sejukkan atas redai - brownies lebih sedap dimakan keesokkan harinya sebab rasa bahan-bahannya cukup mesra.
9. Boleh dimakan dengan ice-cream

makan dengan ice-cream vanila....emmm nyummy!

ni brownies yang dibuat awal tahun tu hari licin je permukaannya walau merekah

Tuesday, September 18, 2012

Carrot & Walnut Cupcakes

Kek carrot ni biasanya dengan cream cheese frosting tapi saya buat kek dalam bekas kecik-kecik senang nak ngap. Kek carrot ni salah satu cara nak suruh anak kita makan sayur, bila suruh rasa kek semua kata sedap padahal carrot dalam masakan lain tak dimakan. Resepi ni memang sesuai sedap tidak terlalu manis & tidak memuakkan. Terima kasih kepada penyumbang resepi ini

Sumber: newbie123.
Olahan: Selera Dapur Kita (saya buat 1/2 adunan)

Bahan-bahannya
2 1/2 cawan lobak merah diparut
4 biji telur
1 cawan minyak masak (saya guna mentega dicairkan)
1 1/2 awan gula putih (saya guna gula caster)
2 awan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonate
1 1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila
1 1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
1 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg)
1/2 sudu teh garam
1 cawan walnut/pecan (dicincang) - saya guna walnut

Cara membuatnya
1. Pukul gula dengan telur menggunakan handwhisk atau senduk kayu je, sekadar dua bahan tersebut sebati, bila dah sebati masukkan mentega cair kacau sebati lagi. Masukkan esen vanila.
2. Di dalam bekas lain ayakkan tepung bersama-sama baking powder, soda bikarbonate, garam, serbuk pala & serbuk kayu manis
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur+gula+mentega dan gaul rata
4. Masukkan lobak merah yang sudah digaulrata dengan sedikit tepung supaya lobak merah tidak mendap semasa dibakar
5. Masukkan walnut dan kacau rata
6. Sudukan ke dalam bekas kek cawan/ atau loyang pembakar
7. Bakar pada suhu 150C selama 30 minit atau sehingga kek masak

ini pun dah sedap, kalau dengan cream cheese frosting lagi sedap!

Saturday, September 15, 2012

Agar-agar Sirap Selasih

Panas-panas ni sedap kalau dapat makan agar-agar yang sejuk & manis....nyaman je tekak tu kan? :)) Senang membuatnya dan cepat siap.
 
Sumber: Mas dari Dapurmas
Olahan: Selera Dapur Kita

Bahannya
25g agar-agar bertali (saya guna agar-agar serbuk)
125ml pati sirap (saya guna pati sirap yang dah bergula)
240g gula (saya kurangkan jadi 160g)
1.25 liter air
sehelai daun pandan
sedikit pewarna merah/pink
biji selasih secukupnya (direndam air panas)

Cara membuatnya
1. Satukan semua bahan kecuali selasih
2. Masak atas api sederhana sehingga agar-agar & gula larut atau nak confirm biar mendidih dan berbuih-buih
3. Tutup api dan alihkan dari dapur
4. Cedukkan 1/2 sudu kecil selasih yang sudah kembang ke dalam acuan
5. Tuangkan agar-agar ke dalam acuan
6. Sejukkan, kemudian baru dimasukkan ke dalam peti sejuk
7. Keluarkan agar-agar dari acuan

Friday, September 14, 2012

Serunding Ikan Bilis

Anak-anak suka makan popia mini, buat sendiri memang lebih jimat belanja dan ikut selera kita tetapi perlu luangkan masa untuk menyediakan serunding dan menggulung popia tu. Bila dah siap kejap je dah tinggal sikit tapi lapang hati tu sebab anak-anak kata sedap!

Sumber: Myresipi siti nur
Olahan: Selera Dapur Kita

Bahan-bahan serunding ikan bilis
200g ikan bilis putih
20 tangkai cili kering (saya guna 2 sudu besar cili kisar Puteri)
1 cm halia (dihiris)
1 cm lengkuas (dihiris)
6 batang serai (saya guna 3 batang serai je dan dihiris halus)
250g santan pekat
1 sudu kecil jintan (dikisar)
1 sudu kecil biji ketumbar (dikisar)
1 labu bawang besar (kuning)
garam & gula secukup rasa
1 paket kulit popia saiz kecil (saya potong 4 kemudian setiap bahagian segiempat itu dipotong 2 menjadi bentuk segitiga)
 minyak untuk menggoreng penuh

Cara membuatnya
1. Ikan bilis direndam sekejap, dibilas dan dikisar bersama bahan-bahan lain
2. Masukkan semua bahan bersama santan dan masak hingga kering dengan api sederhana
3. Kalau masih belum betul-betul halus, apabila serunding kering, kisar lagi dengan pengisar kering
4. masak hingga serunding kering
5. Lipat/simpul dengan kulit popia. Sekiranya lipat gunakan tepung gandum yang dicampur dengan sedikit air sebagai gam untuk melekatkan kulit popia
6. Cara melipat popia mini - letakkan serunding dibahagian paling lebar segititiga tersebut, lipat kiri kanan dan gulungkan bahagian yg lebar tadi, sapu gam pada hujung kulit popia yg tirus.
7. Apabila popia sudah siap digulung jemurkan sekejap supaya kulit popia lebih garing apabila digoreng nanti
8. Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana, kulit popia mudah hangus jangan goreng terlalu lama

* Hasilnya banyak juga, sebab 1 paket kulit popia tu habis digulung tapi serunding masih banyak

sedaaapp rasa pedas-pedas sikit boleh dimakan dengan pulut atau lemang juga




krup krap krup krapp....sedap je makan nak menggulungnya lama...











Thursday, September 6, 2012

Kuih Siput Rangup

Teringin sangat nak buat, bukannya teringin nak makan......hehehe macam-macam kan? Memang rangup dan sedap kuih siput resepi dari Cendana Kasih ni. Jom buat kuih siput!

Bahan-bahan
100g mentega
2 cawan tepung gandum

Bahan untuk dikisar
1 sudu besar cili kisar Puteri
2 tangkai daun kari
1/2 biji telur
1 sudu teh jintan manis
10g udang kering (lagi banyak lagi sedap)
2 biji bawang kecil
1 cawan air
garam, gula secukup rasa

Cara membuatnya
1. Gaul mentega dengan tepung hingga jadi macam serbuk roti
2. Masukkan bahan kisar ke dalam adunan tepung
3. Tambahkan garam dan gula ikut rasa masing-masing
4. Uli hingga sebati - kalau masih melekat tambah tepung lagi hingga adunan tidak melekit (adunan memang lembik sedikit sebab itu menjadikannya rangup)
5. Lenyek atas acuan kuih siput kecil-kecil
6. Goreng dalam minyak penuh hingga kekuningan, goreng dengan 2-3 tangkai daun kari.

patut laa namanya kuih siput, membuatnya perlahan macam siput, makannya sekejapnya habiss ;))


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...