Sunday, March 25, 2012

Eggless Fruit Cake

Fruit Cake ni memang lembut, gebu seperti menggunakan telur juga hasilnya, macam tak de beza. Terima Kasih kepada Dayang Dapurku Sayang.  Sangat mudah dan ringkas membuatnya, godak-godak je, tak perlu guna mixer, tak perlu pukul emm...kalaulah semua resepi begini....;)

Saya buat 1/2 adunan
Bahannya
Bahan A
125g mentega
150g campuran buah-buahan kering
125ml susu cair
85g gula perang
2 sudu besar susu pekat manis

Bahan B
180g tepung superfine
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
65ml jus oren

Cara membuatnya
1. Campurkan semua bahan A kecuali buah-buahan kering dan masak atas api perlahan sehingga gula larut dan sebati
2. Masukkan buah-buahan kering, kacau rata dan biarkan sejuk/rendam selama sekurang-kurangnya 4 jam atau semalaman
3. Dalam mangkuk adunan lain, campurkan semua bahan B kecuali jus oren dan ayak sebanyak 3 kali
4. Masukkan Bahan B ke dalam Bahan A, kacau rata akhir sekali baru tuangkan jus oren
5. Bakar dalam loyang pembakar yang dilenser dengan mentega dan ditabur tepung sedikit.
6. Bakar selama 50min pada suhu 160C

thumbs up! :)

Wednesday, March 14, 2012

Oreo Cream Cheese Cupcakes

Dah lama bookmark resepi ni untuk dicuba, kebetulan nak menghabiskan stok cream cheese yang dah agak lama dibeli sebelum tiba tarikh luputnya. Senang, cepat dan sedap bagi penggemar cheese pasti akan suka, tambahan pula ada Oreo! :)

Sumber: Handle The Heat
Bahannya (saya buat 1/4 adunan dari resepi asal)
230g cream cheese
27g gula castor
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanila
1/4 cawan plain yogurt
secubit garam (saya terlupa letak)
biskut oreo secukupnya

Cara membuatnya
1. Putar cream cheese dengan gula hingga gula hancur
2. Masukkan telur + esen vanila dan putar sebati
3. Masukkan yogurt dan garam, putar lagi
4. Masukkan 3 keping oreo yang dicincang kasar, gaul dengan sudu sahaja
5. Letakkan sekeping oreo dalam setiap mangkuk kertas sebagai dasar cupcake, kemudian penuhkan dengan adunan cream cheese tadi
6. Bakar pada suhu 135C selama 22 min (saya bakar pada suhu 90C selama 30 min)
7. Sejukkan pada suhu bilik, kemudian simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam.
8. Tunggu apa lagi, ngap ler! hehehehe

......:)

Monday, March 12, 2012

Puding Koktel Berkuah

Dah cuba beberapa resepi puding tapi masih belum dapat yang betul-betul lembut, sehinggalah saya try & error beberapa kali akhirnya dapat juga hasil seperti yang dikehendaki. Puding yang lembut, srruupp srupp tak terasa bila dihirup dengan kuahnya

Bahan untuk puding
1/4 cawan tepung custard
1/4 cawan tepung jagung
1/2 cawan gula pasir
3 cawan air
2 sudu besar krim jagung dalam tin

Bahan untuk kuah
1 cawan susu cair
1 cawan air
1/2 cawan gula
1 tin cocktail buah-buahan

1. Campurkan semua bahan puding dalam periuk dan masak dengan api perlahan sehingga pekat dan berkilat & meletup-letup
2. Tuangkan ke dalam bekas yang sesuai, biarkan sejuk sebelum disimpan di dalam peti sejuk
3. Untuk kuah, campukan semua bahan kecuali buah-buahan koktel dan masak sehingga gula larut. Sejukkan dan baru dicampurkan dengan buah-buahan koktel dan simpan dalam peti sejuk
4. Hidangkan sejuk

1 adunan tak cukup! kena buat lagi ;)

Friday, March 9, 2012

Sweet Corn Custard Tea Cake

Ada lebihan krim jagung buat Palmiers semalam saya adjust sikit custard tu saya tambah krim jagung manis. Sedap la kek ni, ada kelainan rasanya, mungkin sebab ada tepung custard dalam adunan kek agaknya dan inti custard di dalam kek tu juga menambat hati...tambah pula dengan rasa jagung yang lemak manis tu...ermmm.....love this!

Sumber: Nigella Lawson
Bahan untuk custard
1 sudu besar tepung custard
1 sudu besar gula castor
2/3 cawan susu segar
1 sudu besar cream style sweet corn
1 sudu kecil penuh mentega
1 sudu kecil esen vanila

Bahan untuk kek
125g mentega
1/3 cawan gula castor
1 biji telur gred A
3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung custard

Cara membuatnya
1. Buat custard dulu - campur tepung custard, susu dan gula. Masak atas api kecil sehingga pekat, kemudian tambahkan krim jagung, mentega dan esen vanila. Ketepikan biar sejuk
2. Putar mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur - putar lagi hingga sebati. Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit, gaul rata. (Saya ayak tepung naik sendiri + tepung custard)
3. Lenser loyang pembakar (saya guna muffin tin saiz besar)
4. Tuang sebahagian, buat lubang ditengah untuk isikan custard jagung tadi dan tutup custard dengan adunan kek lagi
5. Bakar pada suhu 130C selama 25-30 minit

1 adunan tu dapat 6 biji saiz kecik-kecik, ni dah isi custard ditengah, sebelum tutup dengan adunan kek di atasnya

emmm nyummy!! kalau suka custard lebih boleh buat custard 2 adunan dan tuang lebihan custard di atas kek

Thursday, March 8, 2012

Palmiers

Palmiers atau ada juga yang menggelarnya dengan nama 'elephant ears' sangat simple membuatnya. Inti boleh ikut selera kita. Paling simple hanya taburkan gula+serbuk kayu manis+serbuk buah pala. Mudah, cepat dan rangup!

Sumber: Simply Recipes
Bahannya
Puff pastry (brand Kawan)
Sweet Corn Cream Style (dalam tin)
Kacang Tanah digoreng dan kisar halus
Gula secukup rasa

Cara membuatnya
1. Nyahbekukan puff pastry
2. Kisar halus jagung manis dalam tin
3. Kisar halus kacang tanah yang sudah digoreng gaulkan dengan gula (nisbah kacang:gula = 1:1 atau kalau suka manis 1:2)
4. Sapu krim jagung ke atas pastry, tabur campuran kacang+gula tadi.
5. Gulung/Lipat kiri dan kanan pastry hingga bertemu dan tekan sedikit
6. Sejukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30minit-1 jam (untuk memastikan pastry melekat dan mudah dipotong)
7. Panaskan oven 150C, lenserkan dulang pembakar dan potong pastry.
8. Susun pastry yang sudah dipotong (jangan terlalu rapat)
9. Bakar lebih kurang 20-30minit atau sehingga garing

rangup, manis emmm boleh letak inti apa saja yg anda suka!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...