Wednesday, November 30, 2011

Cream Puff

Sukanya makan cream puff ni, tak susah sangat buat rupanya...ish ish...rajin tak rajin je ya! Boleh tengok step by step di sini

Bahannya
100ml air
45g mentega
60g tepung gandum (diayak)
2 biji telur

Cara membuatnya
1. Potong kecil-kecil mentega
2. Pukul telur dengan hand whisk atau mixer
3. Panaskan metega dan air dengan api sederhana sehingga mentega larut
4. Angkat dari api dan masukkan tepung gandum, kacau dengan cepat
5. Panaskan atas api semula adunan tadi hingga lapisan nipis terbentuk pada periuk
6. Angkat periuk dan masukkan adunan ke dalam bekas telur tadi, putar dengan mixer hingga sebati
7. Masukkan adunan ke dalam piping bag dan picit atas dulang pembakar yang telah dilenser dengan mentega terlebih dahulu
8. Tekan bahagian atas yang bertanduk untuk mendapatkan puff yang cantik
9. Spray permukaan puff
10. Bakar pada suhu 180C selama 15minit, kemudian turunkan suhu 150C selama 25 minit atau sehingga masak

Bahan untuk cream kastad
Sumber: Honey

1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
200ml susu segar
4 sudu besar gula
1 biji telur
1 sudu besar mentega

Cara membuat cream kastad
1. Campurkan semua bahan, masak atas api sederhana
2. Kacau dengan whisk selalu agar cream tidak berketul
3. Masak hingga meletup-letup
4. Angkat dari api dan campurkan mentega, kacau sebati
5. Biarkan sejuk dan bolehlah diisi di tengah-tengah puff

nyummy!

Friday, November 25, 2011

Kuih BOM!

Sedapkan kuih ni? Kalau tak ikut petua memang boleh meletup! :)
Saya ikut resepi di sini

Bahan untuk doh
1 cawan tepung pulut
1 sudu besar tepung gandum
190-200ml air

Bijan secukupnya

Bahan untuk inti
kelapa parut
gula melaka
sedikit garam
air

Caranya
1. Masak inti - campurkan semua bahan dan masak atas api sederhana sehingga gula larut dan inti kering
2. Angkat dan sejukkan inti
3. Gaul tepung pulut, tepung gandum dengan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh dan tidak melekat di jari
4. Bahagikan doh menjadi bebola kecil dan isikan inti ditengah-tengah.
5. Golekkan bijan hingga melekat elok keseluruhannya dan terus goreng
6. Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana dan jangan goreng terlalu lama agar kuih tidak meletup

emmm sedapnya...

Tuesday, November 22, 2011

Melt In Mouth Chocolate Cake

Panjang nama kek ni, tapi buatnya simple aje, tak perlu guna mixer, cuma godak-godak pasti jadi :)
Saya memang sukakan yang simple tapi sedap! Thank You Clotilde Dusoulier for sharing this fantastic recipe!

Bahannya
200g mentega
200g dark chocolate
200g gula castor
4 biji telur
1 sudu besar tepung gandum

Caranya
1. Cairkan dark chocolate dan mentega dengan cara double boiler & kacau rata,
2. Alihkan dari pemanas dan masukkan gula, kacau dengan senduk kayu hingga gula larut dan adunan sejuk
3. Bila dah agak sejuk (jangan sampai coklat membeku) pecahkan telur satu persatu, kacau sebati
4. Akhir sekali masukkan tepung, dan bolehlah dituang ke dalam acuan pembakar - saya buat jadi cupcake
5. Bakar pada suhu rendah 150C (bergantung kepada oven masing-masing) selama 30 minit/hingga kek masak

Luar garing dalam lembut!

Sunday, November 20, 2011

Blueberry Cheese Tart

hCheese + Blueberry memang kombinasi yang terbaeekk!!! Kali ni cuba buat shell sendiri selalunya beli yang dah siap je, mula-mula susah juga nak buat ya...20biji yang pertama memang buruk jadinya...lepas tu baru ok sikit...

Resepi ceduk dari sini

Bahan untuk shell
290g tepung gandum
170g mentega
50g gula icing
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila

Cara membuat shell
Adun semua bahan hingga menjadi doh. Simpan doh ke dalam peti sejuk semalaman. 1 adunan tu saya dapat 60 biji shell saiz yang paling kecil. Buat bulat-bulat dulu baru terap ke acuan. Bakar 150C selama 20minit, biarkan sejuk baru isikan filling blueberry

Bahan & Cara membuat cheese tart
250g cream cheese
50g gula castor
1 biji telur
1 sudu teh perahan lemon

Putar cream cheese dan gula hingga sebati dan creamy, masukkan telur dan jus lemon. Isikan ke dalam piping bag supaya mudah mengisi cheese ke dalam shell. Hias dengan lorekan yang disukai dan bakar selama 5-10 minit pada suhu 150C


simpan dalam peti sejuk sebentar baru makan!

Monday, November 14, 2011

French Macaroon

Akhirnya dapat juga try buat macaroon ni, puashati sangat dengan hasilnya walaupun masih banyak yang perlu diperbaiki teknik membuat. Terima Kasih pada Pn Azlita yang menunjukkan step by step cara membuat macaroon. Walaupun 1st time buat hasilnya bolehlaaa.....ada rasa walau rupa tak seberapa

Bahannya
80g (2 biji) putih telur
65g gula castor

80g serbuk badam
140g gula icing
sedikit pewarna

Caranya
1. Putar putih telur dengan kelajuan maksima hingga bertanduk (meringue)
2. Masukkan gula castor sedikit demi sedikit dan putar lagi
3. Masukkan campuran serbuk badam & gula icing yang telah diayak sedikit demi sedikit dengan kaedah kaup balik hingga sebati. Titikkan pewarna
4. Masukkan dalam piping bag dan paipkan ke atas kertas minyak yang telah dilukis bulatan saiz syiling 20sen, rehatkan selama 30-45 minit
5. Kalau ada gelembung udara, cucuk dengan pencungkil gigi untuk keluarkan udara
6. Bakar suhu rendah 110C selama 15-20 minit
7. Keluarkan macaron yang telah masak dan spray air di belakang kertas minyak biar 2-3 minit untuk mudah menanggalkan macaron tersebut dari kertas minyak. Kertas minyak sekali pakai je tak boleh recycle.
8. Sejukkan atas redai baru sapu filling

Petua membuat macaroon
1. Pilih hari yang sejuk & kering
2. Pastikan semua peralatan kering
3. Telur hendaklah pada suhu bilik (bukan dari peti sejuk)
4. Sediakan semua bahan & peralatan supaya tidak mengganggu & melambatkan proses membuat.
5. Ada beberapa lagi boleh baca di sini
with hazelnut paste filling

macaroon yang sayup2 tu tak jadi...skirtnya senget sebelah...hihihihi

Friday, November 11, 2011

Yogurt Choc Chip Muffin

Ramai yang ambil kesempatan tarikh hari ini untuk dijadikan kenangan hidup. Selamat hari bahagia untuk semua! Tiap tahun pun kami sekeluarga celebrate tarikh ni, tapi tahun ni celebrate special sikit. Mujur ada resepi simple tapi sedap, dah pernah buat - kali ni versi chocolate chip pula.

Bahannya
120g tepung gandum
70g gula kastor
1 sudu kecil baking soda
1/4 sudu kecil garam
150g plain yogurt
1 biji telur
50g mentega
1 sudu kecil esen vanila
1/4 cawan choc chip

* saya buat 5 adunan dapat 45 biji cupcake saiz sederhana (anggaran 50-55g setiap satu) 

Caranya
1. Satukan bahan kering dan ayak bersama
2. Cairkan butter atas api kecil. Angkat dan sejukkan (jangan sampai beku balik)
3. Masukkan telur & pukul sedikit hingga sebati, masukkan yogurt dan kacau lagi
4. Tuangkan adunan basah ke dalam adunan kering
5. Adun sebati baru masukkan choc chip.
6. Ceduk ke dalam mangkuk kertas, saya sukat 50-55g setiap satu supaya ada ruang untuk frosting
7. Bakar 150C sehingga masak
8. Sejukkan baru sapu icing

Buttercream Frosting/Icing
resepi asal

Bahannya

250g mentega
250g vegetable shortening
900g gula icing (diayak)
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar meringue powder
120-180g whipping cream

Caranya
1. Putar mentega dengan shortening hingga lembut
2. Masukkan gula sedikit demi sedikit, meringue powder - putar lagi
3. Masukkan garam, esen vanila
4. Akhir sekali baru masukkan whipping cream sedikit demi sedikit. Anggaran whipping cream antara 120-180g bergantung kepada consistency yang dikehendaki




Happy Birthday Hannah!

Wednesday, November 2, 2011

Texas Chocolate Sheet Cake

Banyak blog review kek ni sedap dan senang nak buat. Pelbagai nama diberikan pada kek ini tapi asal-asal itu lah namanya kerana bentuknya dan kenapa Texas? lom habis kaji lagi barangkali popular dan asal dari sana, boleh tgk review kat sini (easy to bake, hard to resist) , atau search Texas Sheet Cake. Saya ikut resepi di sini cuma pecan saya gantikan almond. Seperti biasa saya buat separuh adunan je dari resepi asal

Bahan & Cara membuat kek
A
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus
1/8 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil baking soda (ayak 4 bahan ini dan ketepikan)

B
2 sudu besar serbuk koko
125g mentega
1/2 cawan air panas
* cairkan mentega, masukkan koko, kacau sebati, kemudian baru tuang air panas, biar 30saat atas api kecil, baru diangkat dan biar seketika. Sementara itu sediakan adunan C

C
1/4 cawan yogurt/buttermilk
1 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanila

sedikit kepingan badam untuk hiasan

* pukul telur hingga sedikit kembang, masukkan yogurt dan esen vanila, pukul lagi sehingga sebati, ketepikan
* Masukkan bahan B ke dalam bahan A, gaul rata dan barulah masukkan bahan C. Gaul rata semuanya.
* Tuang dalam acuan 12 x 9 inci yang telah dilapik baking paper & digris dengan mentega
* Hiaskan dengan kepingan almond atas kek
* Bakar selama 20-30minit pada suhu 150C (masa dan suhu tergantung pada oven masing-masing)
* Sementara kek dalam oven, sediakan bahan frosting.

Bahan untuk frosting
100g mentega
2 sudu besar serbuk koko
3/4 cawan gula halus
1/2 sudu teh esen vanila
1/4 cawan badam cincang

* sangai (goreng tanpa minyak) badam cincang hingga garing, ketepikan
* cairkan mentega atas api kecil, masukkan koko kacau sebati, masukkan esen vanila dan akhir sekali masukkan gula, kacau hingga gula larut sepenuhnya dan angkat, biarkan sejuk. Sambil itu kacau selalu adunan sehingga sejuk dan pekat baru masukkan badam cincang
* tuang frosting ke atas kek yang telah sejuk, ratakan dan boleh terus dihidangkan atau simpan dalam peti sejuk sebentar baru dihidangkan

sebelum tuang frosting
semua ready untuk disatukan
dah siaaapp... sedap sampai tak sedar dah makan banyak potong! memang tepatlah 'easy to bake & hard to resist'! try lah! :)
                                              
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...