Monday, October 31, 2011

Apam Polkadot Inti Kelapa

Lama dah teringin nak makan apam inti kelapa ni, resepi asal di sini ya. Saya buat 2/3 adunan.
Mula-mula buat inti kelapa dulu

Bahan Inti Kelapa
200g kelapa parut
1 ketul gula melaka diracik
2 helai daun pandan
1 cawan air

Campurkan semua bahan dan masak atas api kecil sehingga gula larut dan kering. Sejukkan

Bahan Apam
2 biji telur (sejukkan dalam peti sejuk)
160g tepung gandum
140g gula halus
100ml susu segar
2 sudu teh baking powder
2/3 sudu teh ovallete
pewarna

Caranya
1. Campurkan semua bahan dalam satu bekas dan putar dengan mixer sehingga sebati
2. Bahagi 2 adunan dan warnakan mengikut warna pilihan sendiri
3. Masukkan adunan dalam piping bag
4. Sediakan mangkuk kertas dalam acuan kuih peanut butter
5. Paipkan adunan separuh mangkuk kertas, isikan intikan kelapa dan penuhkan mangkuk kertas.
6. Hiaskan dengan bintik-bintik polkadot di atas kuih
7. Kukus dengan api kecil 15-20minit (panaskan pengukus terlebih dahulu)
8. Makan panas-panas! :)
saya guna acuan biskut peanut butter untuk mengukus
Sedapnyaaa... tapi warna pucat ya, lom pandai adjust guna coloring, gayat kalau warna terang-terang sangat hehehe...


Wednesday, October 26, 2011

Kuih Bakar

kita bako, kita bako...hehehe ucop wilcha. Baru ni nampak kat blog Yat dia bakar guna acuan muffin, comel-comel je jadinya. Kebetulan baru beli acuan muffin tu yg teringin sangat nak try. Anak bujang kat rumah ni pun suka, bahan simple, cara buat mudah. Ikut resepi kat sini... tapi buat separuh adunan.

Bahannya
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1 1/2 biji telur
125ml air daun pandan (6 helai daun pandan dimesin dan ditapis)
125ml santan pekat
1 sudu besar mentega
1/4 sudu kecil garam
pewarna hijau (jika perlu)
bijan untuk hiasan

Caranya
1. Campur semua bahan dan kacau sebati, jangan berketul
2. Panaskan oven 160C dan panaskan acuan muffin yang telah dilenser dengan butter terlebih dahulu
3. Keluarkan acuan dan tuang adunan 3/4 penuh, tabur bijan di atasnya
4. Bakar kuih selama 45min-1 jam

thadhaaa.....warna pucat pasal pandan semata...pandan pulak muda-muda lagi, rasa mmg sedap!

Tuesday, October 25, 2011

Udang Lemak Cili Api

Memasak akan lebih mudah jika bahan diperlukan ada disekitar dapur kita. Baru ni saya tanam semula kunyit, serai & pandan, bila nak guna petik aje :) Resepi gulai cili api Chef Hanieliza ni cukup simple tapi mesti ada daun kunyit baru umphh!

Bahannya
500g udang segar
1 paket santan serbuk Faiza (bancuh dgn 300ml air)
3 ulas bawang merah (ditumbuk lumat)
6 biji cili padi (ditumbuk lumat)
1 helai daun kunyit
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
2 biji kentang
1 biji tomato
secubit kiub ikan bilis
garam secukup rasa

Caranya
1. Bersihkan udang
2. Rebus kentang, masukkan bawang merah, cili padi, serbuk kunyit & daun kunyit
3. Apabila kentang empuk, kecilkan api, masukkan santan pekat, biar mendidh perlahan sambil dikacau (jgn sampai santan pecah)
4. Masukkan udang, tomato dan garam kacau hingga masak.

fuhhh....pedasss!!!

Monday, October 24, 2011

Blueberry Yogurt Muffin

Tekstur muffin yogurt ni sangat lembut dan rasanya juga sangat sedap. Apatah lagi cara membuatnya sangat mudah. Terima Kasih kepada 'Izahdaut' yang berkongsi resepi hebat ini.

Bahannya
120g tepung gandum
70g gula halus
1 sudu kecil baking soda
1/4 sudu kecil garam

1 biji telur
50g mentega
1 sudu kecil esen vanila
150g yogurt blueberi (saya guna marigold yogurt blueberi)

filling blueberi

Caranya
1. Satukan semua bahan kering (tepung, gula, baking soda & garam)
2. Pukul sedikit telur dengan mentega, masukkan esen vanila & yogurt
3. Masukkan adunan telur ke dalam bahan kering, gaul rata
4. Ceduk adunan ke dalam mangkuk kertas/acuan muffin dengan filling di tengah-tengah
5. Bakar pada suhu 160C selama 15-20minit

saya pasti akan buat lagi! :)

Friday, October 14, 2011

Red Velvet Cupcakes

Dah lama teringin nak buat, baru semalam dapat mencuba. Saya ikut resepi di sini. Warna merah tu yang mengancam kaaann?? Tambah pula dengan cream cheese frosting memang sedap!

Bahannya
Bahan untuk kek
A

125g tepung gandum
1/4 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil garam
10g serbuk koko (imported) - semua bahan ini diayak bersama

B
60g mentega
150g gula halus (castor)
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanila

C
120ml buttermilk (120ml susu segar + 1 sudu kecil cuka atau 2 sudu kecil perahan lemon biar 15 minit sehingga menjadi dadih)
1 sudu besar pewarna merah

D
1/2 sudu kecil cuka
1/2 sudu kecil baking soda

Mangkuk kertas secukupnya

Bahan untuk Cream Cheese Frosting
110g Cream Cheese
1/2 sudu kecil esen vanila
30g gula icing
80ml whipping cream

Cara membuat kek
1. Pukul bahan B hingga kembang dan warna menjadi pucat
2. Campurkan buttermilk dengan pewarna merah (bahan C)
3. Masukkan bahan A berselang-seli dengan bahan C, A mestilah diawal dan akhir campuran (A-C-A-C-A)
4. Kaup-balik sehingga sebati.
5. Campurkan cuka dengan baking soda, biarkan ia berbuih, cepat-cepat masukkan dalam adunan kek, gaul rata
6. Tuang adunan ke dalam mangkuk kertas
7. Bakar pada suhu 150C selama 40min (bergantung pada oven masing-masing)
8. Apabila masak biarkan kek sejuk dahulu baru hias dengan cream cheese

Cara membuat Cream Cheese Frosting
1. Pukul semua bahan  sehingga sebati
2. Hiaskan ke atas cupcake
3. Simpan dalam peti sejuk dan sedia dimakan :)

Sangat puashati dengan hasilnya walaupun saya tak pandai menghias

sebelum make-up...

Sunday, October 9, 2011

MonaVie Chocolate Truffles

last week semasa blog walking terjumpa website ni , bestnya macam-macam resepi simple ada di sini. Kebetulan semua bahan ada, masa pun ada...dan sempena nak raikan kejayaan suami dalam kerjayanya, birthday dia pun baru je sambut......alhamdulillah

Bahannya
230g dark chocolate (saya guna Beryl's)
120ml whipped cream
1 sudu besar mentega
30ml MonaVie (pati 19 jenis buah)
mangkuk kertas secukupnya

Bahan untuk Coating
kelapa kering - sangai seketika
badam cincang - bakar sekejap
chocolate rice
serbuk koko

Caranya
1. Panaskan cream guna api kecil  - cukup sekadar cream berbuih kecil dikeliling periuk
2. Masukkan mentega - sehingga mentega cair dan sebati dengan cream, tutup api
3. Tuangkan cream ke dalam mangkuk adunan yg berisi dark chocolate yang sudah dicincang terlebih dahulu - biar seketika dalam 30 saat, coklat mula mencair - kacau sebati adunan
4. Apabila coklat sudah cair sepenuhnya masukkan jus MonaVie, kacau rata
5. Simpan dalam peti sejuk sehingga adunan (ganache) keras - 1-2 jam
6. Sementara itu boleh sediakan bahan untuk coating
7. Keluarkan ganache, ceduk dengan sudu kecil (saya guna scoop utk deco buah tembikai tu)
8. Bulat-bulatkan - buat dengan cepat kerana coklat akan cair dan melekat di jari & tapak tangan
9. Salut rata dengan serbuk koko, kelapa kering, badam cincang atau chocolate rice
10. Masukkan dalam mangkuk kertas

Hubby kata tak yah beli coklat lagi! :)

Sunday, October 2, 2011

Bakso

Teringat bakso yang dimasak oleh kawan semasa beraya di rumahnya tempohari. Bebola bakso readymade yang dibelinya sedap sungguh tapi tak jumpa la pulak kat sini. Walaubagaimanapun bakso ni memang sangat mudah, cepat dan sedap dimakan. Seminggu dua ni asyik waktu kecemasan aje ya.....Saya adaptasi dari resepi asal, ada juga cara-cara membuat bebola daging.

Bahannya
Bebola daging secukupnya
1 paket spaghetti vermicelli
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1cm halia
1 batang serai
1-2 biji cili padi
1 kiub pati lembu/ayam
minyak untuk menumis
air & garam secukupnya
lobak merah, taugeh hijau, bawang goreng

Caranya
1. Rebus spaghetti vermicelli - masukkan ketika air sudah mendidih bersama garam & sedikit minyak sayuran
2.Kisar halus bawang merah, bawang putih, cili padi, titik halia & serai
3.Tumis bahan kisar hingga kekuningan, masukkan serai kemudian tuangkan air
4.Masukkan halia biar mendidih, masukkan lobak merah
 dan bebola daging
5. Masukkan kiub pati daging, biar seketika kiub larut dan masukkan garam secukup rasa
6. Tuangkan kuah bakso ke atas spaghetti
7. Hidangkan panas-panas dengan taugeh dan bawang goreng

Jom makan!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...