Friday, September 30, 2011

Sup Ikan Merah

Jarang-jarang dapat masak sup ikan ni, anak-anak kurang minat. Penyediaannya mudah & cepat dimasak, sedap pula tu! Sangat sesuai dimasak ketika waktu-waktu 'kecemasan' - waktu terhad untuk memasak... hehehe :)

Bahannya
2-3 keping ikan merah (cuci dgn asam jawa)
1 inci halia
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sup bunjut Adabi
2 biji tomato
asam jawa
2 cawan air
sedikit lada hitam
garam secukupnya
minyak untuk menumis

Caranya
1. Mayang halus halia, bawang merah & bawang putih, tumis hingga naik bau
2. Pecahkan biji lada hitam, masukkan dalam bahan tumis
3. Masukkan sup bunjut & air, biar mendidih seketika
4. Masukkan ikan dan air asam jawa, masak 2-3 minit
5. Masukkan tomato dan akhir sekali garam
6. Tabur bawang goreng & daun sup (daun sup tak de stok, bawang goreng lak lupa nak tabur masa sessi posing-posing ni)

sruupp srruupp hirup kuah sampai habis

Monday, September 19, 2011

Apam Sylt Lingon

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin...ya ampuunn...punya lah lama tak update. Bz beraya, lepas tu kena demam raya - standard ler tu dah beraya sakan :) Lepas tu memenuhi jemputan rumah terbuka saudara dan sahabat handai...seronok juga, asal hujung minggu gantung periuk! Tapi tak semua tempat datang tangan kosong, yang ni antara buah tangan ke majlis rumah terbuka tu. Jom cuba buat apam ni senang aje!

Bahan-bahannya
2 biji telur (sejukkan dalam peti sejuk)
180g tepung gandum
140g gula halus
100ml susu segar
2 sudu teh baking powder
2/3 sudu teh ovalette
1 sudu teh esen vanila
beberapa titik pewarna merah

Jem Sylt Lingon (filling)
mangkuk kertas secukupnya (saiz paling kecil)
acuan lompang

Cara membuatnya
1. Putar semua bahan kecuali pewarna dan jem sehingga sebati.
2. Apabila sudah sebati, warnakan adunan dengan pewarna merah
3. Isikan adunan ke dalam mangkuk kertas, isikan filling di tengah-tengah, kemudian penuhkan acuan dengan adunan - jangan melimpah
4. Ambil sedikit baki adunan, titiskan pewarna merah (untuk hiasan)
5. Lorekkan di atas adunan tadi
6. Masukkan mangkuk kertas ke dalam acuan lompang dan kukus selama 10-15 minit

Terlebih rajin.....;)
Makan panas-panas sedap!
Jem Sylt Lingon ni sedap sebab tak manis sangat, boleh beli di IKEA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...